«

»

jún 07

Tájékoztató agyhártyagyulladás elleni védőoltásról

Kedves Szülők!

Amint a közelmúltban hallhatták, a váci Madách Imre Gimnázium egyik tanulójának, gyors lefolyású gennyes agyhártyagyulladás („B” típusú Meningococcus baktérium) okozta halálát.

Tisztelettel kérem Önöket, tájékozódjanak a meningococcus-betegségről a következő honlapon: www.oek.hu „Lakossági tájékoztatók”, „Agyhártyagyulladás” címek alatt!
További hasznos információkat találnak a www.meningococcus.hu webcímen.

Fontos, hogy a védőoltásokról is tájékozottak legyenek! Részletes információk a www.meningococcus.hu weboldalon olvashatók, „A védőoltásról” menüpontra kattintva.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az „A” és „C” típusú Meningococcus kórokozó ellen ingyenes poliszacharida oltóanyag áll rendelkezésre (ez azonban nem véd a „B” típusú kórokozó ellen). Ezt a védőoltást (korlátozott számban) az ÁNTSZ biztosítja a diákok részére, és mintegy 3 évre szóló védettséget ad.

A „B” típusú Meningococcus ellen nem áll rendelkezésre védőoltás.

Amennyiben igénylik, hogy gyermekük megkapja a Meningococcus A+C elleni poliszacharida (MeningoA+C) ingyenes védőoltást, kérem Önöket, mihamarabb jelezzék ezt felém írásban, legkésőbb 2013. június 11-ig, keddig!

A védőoltás igénylése esetén kérem feltüntetni, ha gyermekük korábban részesült Meningococcus elleni védőoltásban!

Az ingyenes védőoltás időpontjáról a védőnőtől az iskolában tájékozódhatnak.

Kérem Önöket, mielőtt kérnék a védőoltást, figyelmesen olvassák el a cikk végén letölthető oltási tájékoztatót!

Létezik egy másik típusú, ún. konjugált oltóanyag is a „C” típusú kórokozók ellen. Ennek a védőoltásnak számos előnye van a poliszacharida védőoltással szemben: hosszabb (minimum 5 évre szóló) védettséget ad, immunmemóriát alakít ki, csökkenti a kórokozó-hordozó állapotot stb. Erről részletesen olvashatnak a www.meningococcus.hu weboldalon, „A védőoltásról” menüpontra kattintva. Ez a védőoltás vény ellenében kapható. Gyártótól függően kb. 6000-8000 Ft az ára. (Pl. Menjugate, Meningitec, Neis-Vac).

Továbbá forgalomban van egy összetett védőoltás, ami 4 féle Meningococcus típus ellen véd (A,C, W135 és Y típusok ellen). Ez is vényköteles, szabadáras. Patikától függően kb. 11000-16000 Ft-ig terjedő árban lehet kapni. Amennyiben bármelyik vényköteles védőoltás mellett döntenek, kérem, keressék fel háziorvosukat.

Tisztelettel:

Dr. Újhelyi László
iskolaorvos
Tel.: 30 / 925-5545

Tájékoztató letöltése: meningococcus_elleni_vedooltas