«

»

okt 16

Szakmai gyakorlat a Magyar Suzuki Zrt.-nél

SZAKMAI GYAKORLAT A MAGYAR SUZUKI ZRT.-NÉL

 A Váci SZC Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája két tanulója Puszta Hajnalka és Halasi Magdolna Viktória – a duális képzés keretében – a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában teljesítette a szakmai gyakorlatát. Az iskola és a cég 20 éve működik együtt a szakmai, gyakorlati képzés területén. A szállítmányozási ügyintéző technikus képzésen tanuló lányok 4 hetet töltöttek a gyár pótalkatrész-raktár részlegében, ahol a gyakorlati idő végén dicséretben részesültek.

 

   „- Ha tudtam volna korábban, hogy van ez a suli, már 8. osztály után ide jövök!”- nyilatkozta Halasi Viki, 13/B osztályos tanuló, aki az érettségi vizsgáját követően iratkozott be az iskola technikus képzésére. „ A szakmai képzés nem könnyű, de nagyon sok hasznos dolgot tanultunk meg. A szakmai gyakorlat során ezeket az ismereteinket hasznosítani is tudtuk.”           

  „- Jó volt érezni, hogy valóban azt tanuljuk az iskolában, ami egy cégnél tényleg működik, hiszen szakmai, elméleti tudásunkra és a szakmai idegen nyelvi ismereteinkre is nagyon nagy szükségünk volt a munka során.. Főleg az angol nyelvet használtuk, hiszen multinacionális cégről lévén szó – a beszállítókkal és a japán vezetéssel egyaránt – az angol a kommunikáció nyelve.”- teszi hozzá Hajnalka.

A lányok a pótalkatrész raktár irodájában dolgoztak két hétig, ahol megismerték a cég logisztikai folyamatait. Feladataik közé tartozott a számlaügyintézés, nemzetközi fuvarlevél (CMR) ill. szállítólevél kitöltés, számlák rendezése. Két hetet dolgoztak a raktár részlegben is, ahol a megrendelések alapján a különböző országokba szállítandó alkatrészeket cikkszám alapján összekészítették, illetve csomagolták. A cég alkalmazottai készségesen megtanították a gyakornokoknak a szükséges munkafolyamatokat, barátságos, segítőkész hozzáállásukkal segítették őket a munkavégzésben. A tanulók határidőket kaptak az egyes feladatok elvégzésére, s érezték, hogy fontosak, szükség van a munkájukra. A szakmai gyakorlat vezetői meg voltak elégedve a lányok munkájával. A tanulók a szakmai gyakorlat idején a cégtől térítésmentesen kaptak ebédet, és a céges buszjárattal mentek a munkahelyükre. Az iskola – Varga József gyakorlati oktatásvezető szervező munkájának köszönhetően – biztosította számukra az ingyenes szállást, valamint lehetőségük volt ingyen igénybe venni a Szent István Gyógyfürdő szolgáltatásait is.

Varga József – az iskola gyakorlati oktatásvezetője elmondta, hogy a tanulók teljesítményével, munkához való hozzáállásával a cég maximálisan elégedett volt, így az iskola – jutalomképpen – delegálja a két tanulót az Erasmus+ program őszi, külföldi, szakmai gyakorlatára is, Törökországba.

A fotót Fűr Tibor készítette.