«

»

jan 20

SZAKKÉPZÉS EURÓPAI HETE : ERASMUS+ PROGRAM

  A Váci Szakképzési Centrum Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a “Szakképzés Európai Hete” program keretében az Erasmus + projekt  iskolai megvalósulásáról tartott mozgóképes beszámolót.       Az autótechnikus tanulók 4 hetet töltöttek Portugáliában, szakmai gyakorlaton. A projekt kedvezményezettjei a rendezvényen ünnepélyes keretek között Papolcz Emőke igazgató asszonytól és –  a külföldi szakmai gyakorlatokat szervező – Fritz János igazgatóhelyettes úrtól vették át  Europass mobility igazolványaikat.

Büszkék vagyunk tehetséges tanítványainkra, akik a külföldi munkahelyeken is kiválóan teljesítettek, és színvonalas szakmunkájukkal öregbítették iskolánk és a magyar szakképzés hírnevét.

 

Az Erasmus+ program keretében 6 autótechnikus tanulónk vehetett részt a portugáliai szakmai gyakorlaton. A tanulók hétköznaponként  Esposendében autószerelő műhelyekben dolgoztak, hétvégenként pedig kirándulásokon vettek részt.

A programban részt vevő tanulók:

Andrásik Áron

Bíró Bence

Seres Patrik

Podhánszky László

Gergely Tamás

Rácz Roland

14678014_10207674983105173_160588921_o

 

Andrásik Áron, autótechnikus tanulónk Így vall a portugáliai szakmai gyakorlaton szerzett élményeiről:

“…Szeptember 25-én, vasárnap elfoglaltuk szálláshelyünket, majd feltérképeztük a terepet. Hétfőn, az első munkanapunkon műhely látogatást tartottunk. Egy családi vállalkozáshoz kerültem 2 társammal együtt. A második munkanapunkon már belemerültünk a feladatok ellátásába:bontást, hegesztést, festés előtti műveleteket végeztünk. A harmadik napon már kicsit  oldottabb  hangulatban dolgoztunk, hisz megtapasztalhattuk, hogy az ottani kollégák barátságosak, közvetlenek és segítőkészek.

20161018_142709

Az első hétvégén új élményekkel lettünk gazdagabbak. Az óceán közvetlen látványa lenyűgözött. Társaim beástak a homokba, majd az egyre közeledő hullámokkal szórakoztunk. Vasárnap Braga és Guimares nevezetességeit néztük meg. Braga városában közel 300 templom található. Gyönyörű helyeket, kolostorokat is láthattunk itt. Október 15-én ünnepnap volt, így ismét elindultunk, ezúttal gyalog a part mentén 15 km-re egy Esposende melletti településre. Nyolcadikán az Unesco Világörökség részeként nyilvántartott Portóba utaztunk, melynek ősrégi épületeit csodálhattuk meg. Aztán hajókiránduláson voltunk,  a Douro-n, majd bórkóstoló következett a portói William Offley borpincében. A hétvégéket kirándulásokkal töltöttük ezt követően is. Megnéztük Lisszabont, melynek nevezetessége Európa leghosszabb hídja, a Vasco da Gamma híd. A templomok építészeti stílusai mély nyomot hagytak emlékezetemben.

20161010_14415020161021_142229

A műhelyben végzett munka változatos volt: hegesztés, olajcsere, szűrőcsere, polírozás, összeszerelés, fényezés utáni idomok visszaszerelése, maszkolás, gumiápolás, gittelés, csiszolás, különböző karosszéria munkák, stb. Sokat tanultam, a kinti kollégáktól. Új szemléletmódot, munkamódszereket, ismereteket sajátítottam el, melyeknek vélhetően hasznát veszem majd későbbi tevékenységeim során. Rengeteg embert ismertünk meg, barátságokat kötöttem, melyekért hálás vagyok.

Elégedett vagyok a kinti ellátással. Tetszett a szálláshely, a változatos étrend, a tanárok, felügyelők kifogástalan hozzáállása. Érdekes volt a családtól távol belekóstolni az önállóságba.

A hazaindulás mozgalmas volt:  ajándékok, emlékek gyűjtése, majd a lázas készülődés. Már nagyon vártuk a szeretteinkkel való találkozást.

Hálás vagyok a lehetőségért.