Gépgyártástechnológiai technikus

Gépgyártástechnológiai technikus

Feltételek: egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.

A képzés időtartama: 2 év

A képzés helye: Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A gépgyártástechnológiai technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz gépek, géprendszerek, mechanikus berendezések tervezésében, gyártásában, működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában.A műszaki dokumentációk alapján szervezi, illetve végzi gépgyártási termékek pl. alkatrészek, gépegységek, gépszerkezetek előállítását. Meghatározza a különböző gépgyártási technológiák egyes közvetlen paramétereit, biztosítja a gyártóeszközök, termelőeszközök üzemeltetési feltételeit, gyártásközi ellenőrzési feladatokat végez, közreműködik az üzemi szintű fejlesztési, termelésszervezési, ellenőrzési feladatok ellátásában. Az alábbi tevékenységekért felelős:

  • Gyártási folyamat végrehajtását irányítja. Az általa megtervezett folyamatot elvégezteti a munkatársakkal, illetve ellenőrzi a gépek gyártási folyamatát, ezzel biztosítva a minőséget.
  • Részt vesz a gyártási folyamat korszerűsítési munkáiban. A szükséges fejlesztéseket, illetve karbantartási munkákat önállóan, vagy vezetőjével együtt tervezi meg. Erre az újszerű megrendelésekre vagy az egyéb technológiai fejlődésekre való reagálás miatt lehet szükség.
  • Mérési feladatokat lát el. Eltérő gyártásközi, laboratóriumi méréseket végez annak érdekében, hogy a gyártási munkák pontosak, és a megrendelő igényeire szabottak legyenek.
  • Részt vesz a karbantartási, üzemeltetési és üzembe helyezési folyamatokban. A saját maga által megtervezett fejlesztéseket, illetve javítási munkákat nem csak kiadja elvégzésre, hanem azokban aktívan részt is vesz, ezzel ellenőrzi saját munkájának pontosságát, szakszerűségét.
  • Gyártási dokumentációt készít. A dokumentáció azért szükséges, hogy a gyártási folyamatokat és a felhasznált eszközöket, anyagokat nyomon lehessen követni, illetve az utólagosan felmerülő problémákat, esetleges megrendelői reklamációkat orvosolni lehessen. Segít a későbbiekben is, amennyiben a meglévő gyártási folyamatot fejleszteni, korszerűsíteni kívánják.
  • Magasabb elméleti felkészültséget igénylő fizikai jellegű munkát végez.
  • Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat.