Lengyelországi szakmai gyakorlat

Résztvevő diákok:

Szállítmányozási ügyintézők:

Bea Lionel
Berényi Kálmán
Hromada Viktor
Illés Tamás
Paál Dzsesszika
Pap Márkó
Sluch Marcell
Szabados Zoltán
Vandlik Tünde
Zsigmond Mátyás

Autószerelők:

Bauke Bence
Kiss Dániel
Rottenbacher Róbert
Szlépka Szabolcs
Tamás Krisztián
Wáhl Krisztián

Képtár

Beszámolók:

 

Bauke Bence 14/A

Ez a tanulmányút nagyon hasznos volt számomra szakmai és kulturális szempontból egyaránt.

A szakmai részét tekintve azért, mert az autók mellett teherautókat és kamionokat is alkalmunk volt szerelni. Újdonság volt számunkra, hogy ezeknek a járműveknek a javítási technológiájába is betekintést nyertünk. Elsajátíthattuk a Mercedes gépjárművek különböző típusainak javítási, szerelési technológiáit.

Hasznos és érdekes volt, hogy megismerhettük egy másik ország kultúráját. Az utazásaim alatt nagyon tetszett az emberek közvetlensége.

A munkahelyre való bejárás nagyon egyszerű volt, de sok időt vett igénybe.

A fogadó intézmény képviselői segítőkészek és szimpatikusak voltak. Kérdéseinkkel, problémáinkkal bátran fordulhattunk hozzájuk. Ugyanez érvényes a kísérő tanárainkra is.

A szabadidős programok jól szervezettek és hasznosak voltak. Elvittek bennünket múzeumokba, templomokba és uszodába. Meglátogattuk Európa egyik leghíresebb ikon gyűjteményét, és ízelítőt kaptunk az ikonkészítés mesterségéből is. A programok között szerepelt még lövészet, bowling, disco.

Sokat fejlődött angol nyelvtudásom, hisz találkoztunk, és sokat beszélgettünk a helyi középiskolák diákjaival. A munkahelyünkön, az Autó Idea Mercedes Szerviz és Szalonban és a szálloda recepcióján csak angolul kommunikálhattunk.

Hálás lehetek az iskolámnak és a tanáraimnak, akik beválasztottak a kiutazó csapatba, és így eljuthattam Lengyelországba.

——————————————————

Bea Lionel 14/C

2013.09.21 (szombat) ezen a napon kezdődött meg a külföldi szakmai kirándulásunk első napja. Reggel 8:00-kor indultunk Vác vasútállomásról egy nemzetközi gyorsvonattal Varsóba. Bialystokba 2013.09.21 22:00-kor érkeztünk meg egy varsói átszállás után.
A szállásunk kívülről nagyon igényesnek és jómódúnak tűnt, majd miután elfoglaltuk szobáinkat, azokat is ugyanolyan rendezettnek és tisztának találtuk.
A munkát 23-án, hétfőn kezdtük meg az ADAMPOL nevezetű logisztikai cégnél. Tele voltunk izgalommal és feszültséggel. A cég egy 22. századi modern logisztikai vállalatot mutatott fejlett technológiája és elrendezése miatt.
Az első napomon a kárügyintézőkhöz kerültem két osztálytársammal együtt, ahol a dolgozók kárbejelentéseket érkeztetnek, ill. dolgoznak fel.
A főnököm egy nagyon tüneményes és segítőkész fiatal hölgy volt, akit Justinának hívtak. Az első nap végén megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy „ezért kellett görcsölnöm az egész utazáson?” A munka és a kollégákkal való kommunikációs nehézségek nem okoztak akadályt.
A második héten teljesen más munkahelyen dolgoztam. Sofőrök adatait rögzítő és elszámoló egységben töltöttük a hetünket, ahol számlákat kellett ellenőriznünk, ill. pecsételnünk. A kollégák itt rendkívül aranyosak voltak, hisz a nyelvi hátrányom ellenére, amely alatt azt értem, hogy német nyelven beszéltem és nem angolul, ugyanúgy bántak velem, mint az angolos társammal. Nagyon – nagyon tetszett, hogy a kolleginák teljes mértékben érdeklődtek a magyar nyelv iránt, és kölcsönösen tanítottunk egymásnak különböző kifejezéseket.
A harmadik hetünkön visszakerültem a jól megszokott kárügyintézőkhöz, ahol kezdtem az első hetemet. Örömmel és megnyugvással tértem ide vissza, hisz a főnökömmel nagyon jól kijöttem, és mind a kettőnk között meg volt az alkalmazott – főnök rugalmas kapcsolat. Folyamatosan kárbejelentő dokumentumokat fordítottunk magyarról – németre ill. CMR fuvarleveket tanulmányoztunk és rendeztünk.

Teltek múltak a napok egyre jobban beilleszkedtünk a munkakörnyezetbe, és elfogadtuk a nehézségeket, mint megoldásra váró feladatokat. Egyre felszabadultabban, már-már rutinszerűen végeztük a napi feladatainkat, ill. mozogtunk a cég területén.
A munkanapok végét, az estéket a szállodában töltöttük, s pihentük ki a napi fáradalmakat. Emellett számos szórakoztató programot kaptunk a szervezőnktől, Renátától. Ilyenek voltak például: bowling, billiárd, múzeumlátogatás, lövészet.
Az egyik hétvégén a Litván főváros, „Vilnius” nevezetességeit csodálhattuk meg, a másik hétvégén pedig a Bialowieza – i nemzeti parkban tettünk látogatást idegenvezető kíséretében. Ezeknek a programoknak mindegyikét nagyon élveztem, s az egész osztály számára hasznos és szórakoztató időtöltés volt .

A munka illetve a szórakozás mellett betekintést nyerhettünk a lengyel kultúrába. Meglepett, hogy Lengyelországban ilyen sok a vallásos ember.
A közlekedési morál számomra eléggé érdekes volt, hisz nem vagyok hozzá szokva ahhoz, hogy a buszon úgy kapaszkodjak, mintha az életem múlna rajta, vagy a zebrán az X-ik autó engedjen át.
A búcsúzás a cég alkalmazottaitól szívszorító volt, hisz nagyon a szívemhez nőttek a kollégák, akikkel együtt dolgoztam 3 héten keresztül.
2013.10.13-án hivatalosan is haza indultunk Magyarországra.
Összegezve a dolgokat én nagyon jól éreztem magam Lengyelországban, és nagyon hasznosnak tartottam a sok jó programot, illetve a munkát, amit kaptunk a cégnél. Nagyon sok mindent tanultam és úgy érzem, teljesen más emberként térek majd haza a szeretteimhez és a megszokott kerékvágásba.

——————————————————

Illés Tamás 13/C osztály

Nagyszerű lehetőség volt a szakmai gyakorlatomat Lengyelországban, Białystok-ban végezni. Úgy vélem, hogy a tanulmányi út során nyert tapasztalatok, szakmai tevékenységek a későbbiek során segítségemre fognak válni a tanulmányaim valamint a a munkahely találás során.
Adampol S.A. nevezetű cégnél tanultunk, dolgoztunk. Itt lehetőség nyílt egy monumentális, híres cég munkafolyamataiba belelátni. Az általános, minden nap végzett munkakörbe tartozott bele a céghez befutó magyar vagy más nyelvezetű szöveg, levelek lefordítása angolra. Ezen felül még irodai teendőket láttunk el és adatbázisokat kezeltünk, készítettünk.
Munkavégzésünk során számtalan emberrel kapcsolatba léptünk, így jobb csapatjátékossá váltunk. Valós képet kaphattunk a logisztikai ügyintéző szakmánkról és a képesítésünk szintjéről. Mindenkire motivációként hatott ez a tapasztalat, úgy vélem mindenki alaposabban, jobban odafigyelve fogja végezni az iskolai tanulmányait.
Szabadidőnkben, a munka végeztével kulturális programokon, kirándulásokon vettünk részt. Lenyűgöző templomokat, parkokat, iskolákat, tereket látogattunk meg. Részt vettünk lövészeten, élveztük a biliárd és a bowling játék örömeit. Elvittek Vilniusba és Trakaiba, ahol idegenvezető kíséretével megnéztük a főbb látnivalókat. Jártunk a Bialowiez-i Nemzeti Parkban, amely az UNESCO világörökség része. Ezen kirándulások alkalmával jobban megismertük Lengyelország történelmét és hagyományait.

Köszönöm, hogy lehetőségem volt részt venni a tanulmányi úton, szakmai gyakorlaton. Remélem, még lesz ilyenre módom a későbbiekben is.

——————————————————

Tamás Krisztián 2/14/a

A 2012/2013-es tanév vége felé lehetőségünk nyílt arra, hogy jelentkezzünk egy lengyelországi szakmai gyakorlatra. Ez a kaland azzal kezdődött, hogy iskolánk sikeresen megnyerte a pályázatot. Ezután megkezdődött a jelentkezők válogatása. Szerencsére én is a kiválasztottak között voltam. Nagyon vártam az új élményeket. Megkezdtük a külföldi gyakorlatra a felkészülést. A legnagyobb hangsúlyt a kommunikációs készség javítása és a szakszavak elsajátítása kapta.
Hamarosan elérkezett az utolsó szombat esténk itthon, a búcsúzás a családtól, barátainktól. Másnap reggel összegyűlt a nagy csapat útra készen a váci állomáson, várva a Varsóig közlekedő nemzetközi gyorsvonatra. Varsóban át kellett szállni a helyi vonatra, ami tovább vitt minket a célunkig, Bialystokig. Megérkezve a városba helyi kapcsolattartó tanáraink, Renatáék fogadtak minket, és elvittek a szállásunkra, amely már első látásra nagyon megtetszett.

Hétfőn elvittek minket a gyakorlati helyünkre, az Auto Idea Mercedes márkaszervízbe. Sok szerelő dolgozott, több műszakos beosztásban.
Örömmel tapasztaltuk, hogy idegen nyelvi tudásunk magasabb szintű, mint a szervizben dolgozó autószerelőké. Miután meggyőződtek arról, hogy megfelelő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezünk, egyre több feladatot kaptunk. Legtöbbször kerékcsere, fékbetét csere, olajcsere, légszűrő csere, volt a feladatunk. Persze néha azért akadt komolyabb munka is amiben segíthettünk. Ha éppen nem volt elég javításra váró gépjármű, akkor műhelytakarítást végeztünk, vagy lengyelül tanítottak minket, ami vicces volt. Ebédet mindig a szerviz étkezőjében kaptunk, ami bőséges volt.
A munka végén helyi busszal mentünk vissza a szállásunkra.

Hétvégén Renáta és Ivona megmutatta nekünk a környező kulturális és történelmi látványosságokat, nemzeti parkokat. Ezek a programok nagyon jók voltak. Jó volt kikapcsolódni a munkanapok után. Többféle helyi, tradicionális ételt és italt is megkóstoltunk, amik nagyon ízletesek voltak. Szabadidőnkben a szállodai dolgozókkal ismerkedtünk, illetve elmentünk megnézni a belvárost is.

Ez a három hét igen gyorsan eltelt. Sok emberrel megismerkedtünk, sok lengyel szót tanultunk. Bemutatták a lengyel kultúrát, és azt, hogyan is élnek. Nagyon jól éreztem magam az itt tartózkodásom alatt. Máskor is szívesen részt vennék hasonló programban.