«

»

aug 29

Kőműves munkáink Erdélyben

Intézményünk kőműves és festő szakirányának fő atrakciója az iskola végzős hallgatóival 1 hetes nyári gyakorlat Erdélyben, ahol a 12 fős kőműves csapatot Halyer Szilárd és Szabó Csaba vezetésével végezték el a kitűzött feladatot. A 8 fős festő csapatot Dónusz Tamás oktató igazgatta. A Szent Anna-otthon ebédlő és közlekedők festése volt a feladatuk. Az otthon udvarán a kőműveseknek négy nap alatt kellett egy 75 négyzetméter alapterületű építmény elkészíteni. Raktár és garázs falazatát, majd az elkészült a zsaluzatba vasat szereltünk. A negyedik napon a koszorút kibetonoztuk. A födém elkészítése marad másra, de ha elkészül, garázst és raktárt alakítanak ki az épületben a háziak.

1

Falazás

2

ellenőrzés – (jó lett )

3

Zsaluzás és vas szerelés

4

Betonozás

5

a csapat

http://www.szekelyhon.ro internetes újságban megjelent teljes írás

Jót tenni jó – ezzel magyarázzák önzetlen segítségüket a Gyergyószentmiklóson és Szárhegyen dolgozó magyarországi diákok, akik kétkezi munkával járulnak hozzá, hogy a jelenleginél is jobb körülmények között élhessenek Böjte atya gyerekei.
Raktár és garázs épül a gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermeknevelő Központ udvarán, a szárhegyi Kájoni János Gyermekotthonban pedig az istálló tetőszerkezetét teszik rendbe, kerítést építenek. Mindezt negyven magyarországi diák végzi a Tisztességes Választásért Alapítvány kísérleti programja keretében. A fiatalok a váci Király Endre Ipari Szakközépiskola diákjai, ács, állványozó, kőműves, festő-mázoló szakon tanulnak. Jelenlegi munkájuk nyári gyakorlatnak is beválik, ám ennél sokkal több vezérelte Gyergyóba őket: segíteni, ugyanakkor nyaralni jöttek.
Megéreztetni a megbecsülést
„Kisházépítés elnevezéssel egy programot hoztunk létre, amit szeretnénk kiterjeszteni az egész Kárpát-medencében. Első állomásként a Dévai Szent Ferenc Alapítvány két gyergyói központját választottuk. A program lényege a szakmunka és a szakember megbecsülése, aminek alapot önkéntes munkával próbálunk teremteni. A résztvevők tudásukat, munkájukat adják, viszonzásképpen honismeretet kapnak, hisz az egyhetes program két napja kirándulásról szól azon a tájegységen, ahol éppen vagyunk” – tájékoztatott Sengel Ferenc programigazgató. Elmondta, a Gyergyóban tevékenykedő fiatalokat szakmacsoportok szerint hat mester kísérte el, akiknek irányítása alatt precíz munkavégzés zajlik.
Tömör és tartalmas program
„Pörög a kezük alatt a munka, azért is, mert egy nagyon jól összeszokott csapat. Az iskolában és külső munkákon is együtt dolgoznak. Ha megtanulják a tempót, teljesíteni tudják majd az elvárások szerinti minőséget, és akkor már előnnyel indulnak az életbe. Itt tanulhatnak, elleshetik a dolgokat. A kezünk alá dolgoznak, de vannak közöttük, akiknek mi adogatjuk az építőanyagokat” – mutatta be csapatát Szabó Csaba és mester és Halyer Szilárd. A Szent Anna-otthon udvarán négy nap alatt emelték fel a 75 négyzetméter alapterületű építmény falazatát, zsaluztak, vasszereltek, betonoztak. A födém elkészítése marad másra, de ha elkészül, garázst és raktárt alakítanak ki az épületben a háziak. „Rövid, tömör és tartalmas program volt. A lényeg benne, hogy mindenki adott valamit. Ez jó érzés” – összegzett a mesterember.
Jobb adni, mint kapni
Molnár Ádám tizenegyedikes, kőműves szakon tanul. Mint mondja, választott szakmája „valódi arcával” nem először találkozik, az iskolai gyakorlatok mellett nyári munkák vállalása által is igyekszik elmélyíteni a szükséges tudást. Gyergyóban segédkező társaihoz hasonlóan ő is először jár Székelyföldön, saját döntés alapján csatlakozott a felajánlott programhoz. „Jobb adni, mint kapni” – fogalmazza meg Ádám részvételének okát, hozzátéve, hogy a szakmai tapasztalatszerzés lehetősége is ösztönözte a „kiszállásra”.
A jó vonzza a jót
„Három éve működik a Szent Anna-otthon, ez idő alatt bebizonyosodott, hogy a jó vonzza a jót. Ilyen alapon nagyon sok mindennel haladtunk: a dagasztószobától a kemencerakásig, a mosókonyha kialakításától a pince rendbetételéig. Még egy-két év, és minden téren pontra lesz téve az otthon. Ami nagyon hiányzott, az egy raktárhelyiség. És lám, a gondviselés ebben is megsegített, lesz ahova eltegyük a téli ruhákat, az épp nem szezonális holmikat” – monda el portálunknak László Orsolya, a Szent Anna-otthon vezetője, köszönetét fejezve ki minden segítőjüknek.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/munkaval-segitik-bojte-atya-gyermekeit