«

»

febr 12

KIVÁLÓ GYAKORLATI KÉPZŐHELY KITÜNTETÉS

 

Kiváló gyakorlati képzőhely lett a Váci Szakképzési Centrum Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája gyakorlati képzőhelye, a Rohr-und Stahl Kft. a  Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara  pályázatán nagyvállalati kategóriában.

rohr-und-stahl

Varga József, Mári Lajos, Mindák Pál

Az elismerés átadására a PMKIK székházában 2016. december 20-án ünnepélyes keretek között került sor. A szakmai díjátadó rendezvényen a cég képviseletében Mindák Pál ügyvezető úr, az iskola képviseletében Varga József, gyakorlati oktatás vezető úr vette át a „Kiváló Gyakorlati Képzőhely” oklevelet. A VSZC Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az elméleti és a gyakorlati képzés alapjait oktatja a tanulók számára, majd ezt tovább folytatva kerülnek – a duális képzés keretein belül – a cégekhez, így a  Rohl–und Stahl Kft.-hez is, ahol a hegesztést a legmagasabb színvonalon tudják elsajátítani. A Rohr-und Stahl Kft. és az iskola közel 12 éve sikeresen működik együtt. A Rohr-und Stahl Kft. 100%-ban magyar magántulajdonban lévő, a hegesztő és csőszerelő szakterületen működő vállalkozás. A Kft. felismerve, hogy csak magasan képzett szakemberekkel vállalkozhat ezen iparág magas műszaki követelményeket támasztó megbízásainak teljesítésére, létrehozta a Dunakeszin működő hegesztő oktatói bázisát, tanműhelyét, ahol minden hegesztője, csőszerelője tudását ellenőrizheti.

Mindák Pál úr – a cég ügyvezetője – így nyilatkozott a cég oktatói bázisáról: „a bázis szakmai kialakítását, felszereltségét az MHTE szakemberei folyamatosan tanúsítják, ellenőrzik, így mostanra már a szakma ismert, elismert tanműhelyévé vált, ahol hegesztő szakmunkásaink tesztelése, gyakoroltatása, vizsgáztatása, valamint hegesztő szakismeretek felnőttképzési oktatása zajlik. Szakembereink tudását nemcsak a cég oktatói tesztelik, hanem több külföldi partnerünk hegesztő mérnöke, oktatója is rendszeresen ellenőrzi felkészültségüket. Varga József, gyakorlati oktatás vezető úr közreműködésével évek óta sikeresen együttműködünk a Váci Szakképzési Centrum Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájával. Az együttműködés keretein belül a duális képzésnek megfelelően az iskola hegesztő szakmát tanuló diákjainak, valamint második szakma megszerzéséért felnőtt diákok gyakorlati képzését valósítjuk meg. Az oktató bázison biztosítjuk az OKJ szakmai vizsga feltételeit, ezért rendszeresen itt vizsgáznak a VSZC Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája hegesztő szakmás diákjai.  Az oktató bázison folyó munkát, és az iskolával való együttműködést Vavrek László cégtulajdonos úr maximálisan támogatja.

Büszkék vagyunk arra, hogy az oktatásunk már országos hírnevet szerzett. Ez annak is köszönhető, hogy diákjaink 90 százaléka az „alap” hegesztő OKJ-s szakképesítést olyan színvonalon sajátítja el, hogy minden évben a nemzetközi minősítést jelentő EN 9606-1 tanúsítást is megszerzik az ÉMI- TÜV SÜD Kft. által szervezett vizsgákon. A Király Endre Szakgimnázium és Szakközépiskolával együttműködve 2017-ben az Országos Szakmai Versenyekre is szeretnénk felkészíteni diákjainkat. A versenyekre való felkészítésben támogatni fogjuk az elméleti képzést biztosító szakközépiskolát, hogy diákjaink elérhessék a versenyek által megkövetelt magas színvonalat.

A fiatalok gyakorlati képzése igen speciális követelményeket támaszt az oktató bázissal szemben. A sikeres, teljesítményorientált képzéshez korszerű gépi háttér, valamint komoly anyagi megterhelést jelentő alap- és hozaganyag, energia, palackos védőgáz és oxigén biztosítása szükséges. Ahhoz, hogy a diákok megtanulják a hegesztő szakmát, a biztos elméleti  tudás mellett elengedhetetlen a magas óraszámú gyakorlati képzés.

Cégünk oktató szakembereinek módszere az alapos, minden szakmai követelményrendszerre   kiterjedő, lelkiismeretes oktatás – a szó eredeti értelmében-, melyet emberileg és szakmailag is  kiváló oktatókkal biztosítunk. A gyakorlati oktatás kezdetén Mári Lajos oktató úr – aki a hegesztő szakmában a legjobb, országosan elismert szakember – teszteli a tanulók elméleti tudását, átismétli velük a fontosabb elméleti ismereteket, majd bemutatja, hogyan kell a hegesztő gépeket kezelni, a szükséges paramétereket beállítani. Ezután az iskola által megadott tematika alapján bemutatja az adott eljárás gyakorlati részét, azaz hegeszt. Minden diákkal egyenként megbeszéli a jó és rossz mozdulatokat, így a képzés az egyéni képességekhez igazodik.

Oktatóink a szakmai képzés mellett a munkaerőpiaci követelményeknek való megfelelésre is felkészítik tanítványaikat, valamint megfelelő erkölcsi és viselkedéskultúrát közvetítenek a számukra.

A Rohr – und Stahl Kft.-nél végzett „királyos” diákok itthon és külföldön is megállják helyüket, sikeresen kezdik a felnőtt életüket. Az iskola és a cég oktatói egyaránt büszkék arra, hogy a náluk végzett kezdő hegesztőket a magyarországi piac vállalkozásai keresik, és a teszthegesztés után 100%-os arányban felveszik. Így a sikeres együttműködésnek köszönhetően olyan – szakmájukat szerető – szakembereket  képeznek, akik a magas szakmai követelményeknek és a munkaerőpiaci elvárásoknak egyaránt megfelelnek.