IVT

Törökországi tanulmányutak

 Az Európai Bizottság által finanszírozott Leonardo da Vinci mobilitási projektek segítségével számos szakmunkástanuló és tanár számára válik lehetővé, hogy külföldi szakmai gyakorlaton illetve továbbképzésen vegyen részt. A Király Endre Ipari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2012-ben első ízben nyújtott be pályázatot a tanulók és a tanárok mobilitására. A szerencse úgy hozta, hogy mindkét pályázat pozitív elbírálást kapott. Így szeptember 30-án hat fő autószerelő tanuló felszállhatott a törökországi Nevsehirbe induló repülőgépre, hogy három hetes szakmai gyakorlaton vegyen részt. A város Közép-Anatóliában, a csodálatos Kappadókia központjában helyezkedik el. A diákok egy helyi márkaszervizben teljesítették gyakorlatukat, ahol rengeteg érdekeset tapasztaltak munkastílusban és emberi kapcsolatokban egyaránt. A hétvégéken pedig lehetőségük nyílott betekinteni az ország féltve ápolt kultúrájába és természeti szépségeibe.

A tanulók hazaérkezését követően kilenc tanár követte tanítványait ugyancsak Nevsehirbe, ahol a Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi nevű középiskolában vettek részt egy tanulmányúton. A projekt címe: az „automata sebességváltók” téma elméleti és gyakorlati oktatása volt. A szakmai programok tartalmaztak iskola és vállalati látogatásokat, ahol megismerkedhettek a török oktatási rendszer működésével, a szakképzés helyzetével és a vállalati szerepvállalással a szakoktatásban. Természetesen számukra is lehetővé vált az ismerkedés a bámulatos kappadókiai tájjal, a török emberekkel és kultúrájukkal.

Mindkét út tapasztalata azt jelzi, hogy a vendéglátók személyében megbízható, pontos, szakmájukat magas szinten művelő barátokat ismertek meg, akikkel érdemes további kapcsolatokat építeni.

A képgaléria ide kattintva érhető el.

Diákok beszámolói:

Balogh Balázs

Lidit Gergő

Kosztolányi Szabolcs

Kosik

Haklár Gábor

Dobrocsi Bence