↑ Return to Diákélet

“Online” iskolapszichológus

Kedves Diákok, Kollégák, Szülők!

Ha a mostani helyzet szorongást okoz, ha a tanulás/munka nem megy, ha nehéz az egész napos együttlét, a digitális távoktatás időszakában is keressenek, keressetek bátran!

Fogadóóráim időpontja: Hétfő- csütörtök 9-11, 14-17 óra

facebook: Ancsi Berényi-Jerebák

email: iskolapszichologus77.vszc@gmail.com

tel: 0630 364 22 64

skype: ancsi.jerebak

Berényi-Jerebák Anikó

iskolapszichológus

———- Forwarded message ———
Feladó: Jerebák Ancsi <ancsi.jerebak@gmail.com>
Date: 2020. ápr. 2., Cs 10:17
Subject: Gondolatébresztő 5.
To: Anikó Jerebák <ancsi.jerebak@gmail.com>

 

H O G Y A N  F I G Y E L J Ü N K  M A G U N K R A  É S  E G Y M Á S R A ?

A világos, érthető kommunikáció – mint mindig – ebben a helyzetben is fontos. Az online kommunikáció, bár hasonló, mégsem teljesen ugyanolyan, mint egy valódi beszélgetés.
Nem biztos, hogy érzékelni lehet a hangsúly, az irónia finomabb változásait. Az írásban használt emojik – főleg a
különböző korosztályoknál – félreérthetők is lehetnek. Figyelni kell tehát az érthető beszédre és a valódi
odafigyelésre. Ha valami mégsem úgy sikerül, ahogy kellett volna, fontos, hogy minél hamarabb tisztázódjon a
félreértés vagy a konfliktus. Beszélni, beszélgetni, kérdezni többet kell, mint máskor. A pedagógusoknak a
mai helyzetben különösen ügyelniük kell saját fizikai és mentális egészségükre is. Fontos, hogy közösségként
éljünk ebben az időszakban, így mindenki egymást tudja támogatni, erősíteni.

Legyünk őszinték egymáshoz!

A megváltozott körülmények könnyebben elviselhetők a családban, és végre teljesülhet sokunk álma: több időt tölthetünk szeretteinkkel, mint a munkatársainkkal. Az összezártság idővel azonban ki is élezheti a konfliktusokat, a kapcsolati anomáliákat. A kommunikáció és a kapcsolódás a legrövidebb út két ember között. „A félreértések, a véleménykülönbségek, egymás véletlen vagy szándékos megbántása sokkal hamarabb feldolgozható, ha átbeszéljük, mi is történt. Fontos, hogy ne söpörjük a szőnyeg alá ezeket, mint egy ’rendes család’, mert ha megéljük, előbb túllehetünk rajtuk.”

Egyedül és együtt is jó lenni
Az egyik konfliktusforrás a határok kialakítása lehet. Beszéljünk őszintén arról, ha tágabb határokra van szükségünk fizikailag és lelkileg is. Olyan énidőre, amikor a saját dolgunkkal foglalkozhatunk, vagy azon a módon töltődhetünk, ahogy szeretnénk. Emellett érdemes keresni a közös erőforrásokat is: megnézni a párunkkal vagy a gyerekeinkkel közös kedvenc filmet, elővenni a fotóalbumainkat, felosztani a házimunkát és a közös tevékenységek közben is ismerkedni. Nem fogunk kifogyni az újdonságokból, hiszen ez élethosszig tartó folyamat.”

Részlet egy velem készült interjúból. BJA

Küldök egy linket egy imaginációs, relaxációs gyakorlattal, ami kifejezetten a koronavírus járványra válaszul készült. Ha van néhány perced elcsöndesedni és befelé figyelni, tedd meg, ez a videó segíteni fog.

Segítőtársaink a bajban

Nagy valószínűséggel krízishelyzetben sem vagyunk egyedül: családunk, barátaink, gyülekezetünk, szomszédaink vagy akár településünk lelki és fizikai segítsége megtartó erőt jelenthet számunkra. Mi az én felelősségem és mi nem? – ez alapkérdés most.
„Nem tudjuk, meddig fog tartani a járvány, és nem tudjuk befolyásolni mások viselkedését sem. De mi tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ne kapjuk el és ne is terjesszük a vírust, ugyanakkor tudatosítsuk, hogy Isten kezében vagyunk. Arra nincs ráhatásunk, milyen hírek jelennek meg a járvány kapcsán, de arra igen, mennyi hírt olvasunk, és teret engedünk-e a szívderítő üzeneteknek is, például arról, mennyi összefogás létrejött, vagy hogyan igyekeznek az emberek humorral felfogni az otthoni karantént. Sokaknak segítség lehet, ha készítenek egy forgatókönyvet arról, mi történne, ha kórházba kerülnének, akár meg is beszélhetik ezt a családtagjaikkal, és igen, ha ez ad biztonságot, pakoljanak be a sporttáskába.” Ha valakin mégis elhatalmasodna a félelem, esetleg irracionális gondolatai támadnának, például ellenségként kezdene tekinteni mindenkire, aki potenciális vírushordozó lehet, ne féljen segítséget kérni – biztat a szakember. Több pszichológus, lelkigondozó is felajánlott a járványidőszakban ingyenes segítő beszélgetést.

Az önkéntes pszichológus segítőket többek között itt érheti el:

Pszi.hu

Meghallgatunk.online

Ifjúsági Lelki Elsősegély

KÉK-VONAL Gyermekkrízis Alapítvány