«

»

aug 01

Felnőttoktatás tájékoztató

 
HOGYAN MŰKÖDIK A FELNŐTTKÉPZÉS?
Nagyon sok téves infó kering a köztudatban a szakképzési centrumokban induló felnőttképzésekről. Most megpróbálom összeszedni a legfontosabb tudnivalókat.
Az alábbi információk csak a szakképzési centrumok képzéseire vonatkoznak. Más képzések feltételeiről, szabályairól és működéséről nem tudok nyilatkozni.
1. Ingyenes
Két szakmajegyzék szerinti szakképzés ingyenes. Akiknek OKJ-s végzettsége már van, azoknak is jár a két ingyenes szakmajegyzék szerinti képzés.
 
2. Esti munkarend
Ezek a képzések esti munkarendben valósulnak meg. Ez azt jelenti, hogy az órák általában délután 2-3 körül kezdődnek, és hetente 2-3 alkalommal kell bejárni az iskolába. Igény esetén hibrid képzések is megvalósulhatnak (1-1 elméleti foglalkozás online is tartható).
3. Diákigazolványt lehet igényelni
A felnőttképzési szerződés aláírását követően diákigazolvány is igényelhető. Ez a diákigazolvány csak arra ad jogosultságot, hogy az iskola és a lakóhely között 50%-os jegyet lehet vásárolni. Bérletet nem.
A felnőttképzési jogviszonyra nem jár családi pótlék, adókedvezmény és tb sem.
4. Képzések időtartama
A képzések általában két év hosszúak, iskolarendszerben valósulnak meg, ami azt jelenti, hogy a nappalisokkal párhuzamosan itt is vannak tanítási szünetek. A képzések szeptemberben indulnak és június közepéig tart a tanév.
Léteznek intenzív képzések is. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt is lehetséges szakmát szerezni. Természetesen ebben az esetben sokkal sűrűbbek a tanórák, például heti négy délutánt is igénybe vehet a képzés.
A jelentkezési időszak általában június elejétől augusztus végéig tart, de érdemes minél előbb jelentkezni!
5. Felső korhatár nincs
A felnőttképzésben olyanok vehetnek részt, akik az adott év augusztusának végéig betöltik a 16. életévüket. Felső korhatár azonban nincsen.
6. Bemeneti követelmények
Általában vagy nyolc általános, vagy érettségi megléte a képzésekre a bemeneti követelmény. Mindig érdemes megnézni a kiírásban, hogy az adott szakmának mik a bemeneti követelményei.
7. Ágazati vizsgát kell tenni
A képzés kb. negyedénél (két éves képzés esetén az első félév végén) ágazati vizsgát kell tenni. Az ágazati vizsga a választott szakmacsoportban szerzett tudást méri.
8. Egybefüggő nyári gyakorlat
A kétéves szakmáknál az első év után egy egybefüggő nyári gyakorlatot kell teljesíteni, ami a következő évfolyamra bocsátás feltétele. A gyakorlat mennyisége szakmánként eltérő.
9. Azonos szakmacsoportba tartozó szakmák esetén a második szakma egy év alatt elsajátítható. Például: Cukrász végzettség után a szakács szakma egy év alatt elvégezhető, mert mindkettő a turizmus-vendéglátás ágazaton belül található.
10. Egyszerre csak egy képzésen lehet részt venni, párhuzamosan nem lehet két felnőttképzési jogviszonya az embernek. Azonban egyetemi jogviszony mellett például lehet felnőttképzésben is részt venni.
Ezeket a felnőttképzéseket megtalálhatjátok a szakképzési centrumok honlapjain. Szakképzési centrumok szerte az országban találhatóak, több iskola is tartozik hozzájuk. Érdemes megnézni, melyik a hozzátok legközelebbi.