«

»

aug 26

Erdélyi ács munkánk – beszámoló

Iskolánk tanulóinak és oktatóinak magas szintű szakmai ismeretei miatt több építészeti szakmacsoportunkat kérték fel arra, hogy Gyergyószentmiklóson Böjte Csaba testvér gyermekotthonának felújítását végezzük el. Az alábbiakban az ács szakmacsoport beszámolóját olvashatjuk.

Ízelítőül:

320 nm tető lebontása és felújítása
20 köbméter gerenda
6 köbméter deszka
84m parapetfal
szénahordás
tüzifapakolás

DSC_0478

2014, június 29-én vasárnap reggel indultunk útnak a Király Endre tanulóival, köztük hat kilencedikes ács tanulóval Erdélybe. Hosszú fárasztó utazás után érkeztünk meg Gyergyószentmiklósra. Elfoglaltuk szobáinkat és kis ismerkedés után nagyon érdekes volt az Erdélyt nem ismerő tanulók arcán látni a meglepetést, hogy 500 kilométerre a határon túl ugyanúgy magyar ajkú emberek között vagyunk. Vendéglátóink rendkívül finom ízletes vacsorával készítettek fel minket a következő naptól induló kemény fizikai munkára.

Hétfőn reggel eligazítás után 10 kilóméterrel távolabbi Szárhegyen várt ránk a feladat és egy kis meglepetés: a felkért fatároló készítés helyett egy óriási istállóval és annak tetőszerkezeti problémáival találtuk szembe magunkat. Az istálló teljes tetejét le kellett bontani és azt követően persze újraépíteni. Miközben a tervrajzzal ismerkedtem és a szerszámok hiányában, a feladat nagyságán elmélkedtem addig az ács tanulók a helyiek ellátták egy kis tűzifapakolási feladattal. Miután ezzel végeztek 2 kalapács és egy feszítővas segítségével heten lebontottunk 320 négyzetméter tetőt.

DSC_0445

Bemelegítésnek fapakolás

DSC_0440

a “probléma” tárgya

Az erdélyi kollégáink sűrű kalapemelgetéssel és hümmögéssel konstatálták hogy ‘ezek a váci fiúkák aztán tudnak dolgozni’

Szállásra visszatérve vacsora és szabadprogram után tértünk nyugovóra. Kedd reggel két nagyszerű székely ember jött segítségünkre szerszámokkal, így neki láttunk a tető készítésének. A padláson maradt szénát lehordták a diákok és utána elkezdtük a 84 méter hosszú parapet falat készíteni.

DSC_0472

a tetőszerkezet belülről

DSC_0481

6 köbméter deszka

A faanyag folyamatosan érkezett így gördülékenyen tudtunk a tetőn dolgozni. Ennek eredményeképpen a nap végére sikerült 3 pár szarufát állítani. Az ezt követő 2 munkanapon 20 köbmétergerenda anyagot és 6 köbméter deszkát építettünk be. Tanulók iskolánk nevéhez méltóan végezték a feladatukat. Helyiek elismerően köszönték meg munkánkat amit természetesen Böjte Csaba testvér személyesen is megtett, A diákjaink kiválóan vizsgáztak, nagyszerű és profi munkát végeztek, és fiatal koruk ellenére az öreg székely ácsmesterekkel szemben is ‘böcsülettel megállták a helyüket. Büszkék vagyunk rájuk!

DSC_0493

Az ács csapat Uhlár Péter (szakoktató), Petró Gábor, Szabó Dávid, Dybas Attila, Radics Márk, Farkas József, Radics Róbert